23-02-07

Nationaal College van Deskundigen Architecten van België: brief

 

Brief aan het Nationaal College van Deskundigen Architecten van België

Image Hosted by ImageShack.us

Thank You For Filling Out This Form

Below is what you submitted to NCDAB on Friday, February 23, 2007 at 03:12:49
Naam: Boeykens
Straat: Arsenaalstraat 5/14
Localiteit: Antwerpen
PC: 2000

Commentaar: Brussel, 23.2.2007 - Nationaal College van Deskundigen Architecten van België

Geachte Heer,

Het Nationaal College van Deskundigen Architecten van België organiseerde op vrijdag 10 november 2000 een colloquium rond ongezonde woningen.

Graag had ik uw mening gehad rond de verkrotting van het schitterend huis in de Faiderstraat n° 10, te 1060 Sint-Gillis (Brussel) dat in 1882 volgens de plannen van architect Van Rysselberghe werd gebouwd en waarvan de gevel in 1995 werd geklasseerd.
Het dak van één van de appartementen van het huis staat door het feit dat één van de eigenaars er zijn dakterras wil aanleggen en de door de vrederechter aangestelde syndicus gedurende twee jaar niets tegen de waterinfiltratie deed, op instorten.

In 2000 kwamen de verschillende eigenaars overéén om herstellingswerken aan het dak te laten uitvoeren. In 2001 werd het appartement op de tweede verdieping echter verkocht aan een advocaat die de nog uit te voeren werken aan het dak van de eerste verdieping blokkeerde omdat hij zinnens was om een dakterras aan te leggen waarvan de kosten grotendeels door de mede-eigenaars moesten gedragen worden. Het gevolg hiervan was dat het dak in een zodanige slechte toestand geraakte dat er een waterinfiltratie plaats vond. De nieuwe eigenaar trok zich daar echter nergens van aan en liet een venstergat in de achtergevel van zijn woning uithakken dat toegang moest verlenen tot zijn toekomstig dakterras. Door de juridische procedure die erop volgde en door het feit dat de syndicus die twee jaar geleden door de vrederechter van Sint-Gillis werd aangesteld, niets deed om de waterinfiltratie tegen te gaan, zijn er inmiddels zo'n 5.000 liters water door het dak gelekt. Een deel van het plafond is daardoor omlaag gekomen en de ondergelegen kamers zijn totaal onbewoonbaar geworden.

De vrederechter van Sint-Gillis verklaarde zich in Juli 2006 akkoord met de bouw van het dakterras terwijl volgens de gegevens van de Dienst Urbanisme van de gemeente Sint-Gillis de aanvraag voor het terras al vijf jaar geleden verlopen was.

Op de zitting van 16.1.2007 besteedde de vrederechter nauwelijks aandacht aan de foto's van de erbarmelijke staat waarin een gedeelte van het huis thans verkeert en hij herbenoemde de door hem benoemde advocaat-immobiliënexpert Eric R. die het huis gedurende 2 jaar zogezegd als 'een goede vader des huizes beheerde' op 25.1.2007 voor een periode van 5 jaar.

De situatie doet denken aan de manier waarop bepaalde immobiliënmaatschappijen oude woningen opkopen en die laten verkrotten om luxe-appartementsblokken te kunnen plaatsen die tegen uiterst hoge prijzen kunnen verkocht worden.
Ik wist niet dat dergelijke praktijken in Brussel werden toegepast.

Mijn vraag naar u toe: wat kan men tegen dergelijke praktijken ondernemen indien blijkt dat men zich terzake niet tot de vrederechter kan wenden ?

In afwachting van uw antwoord, teken ik,

Jan Boeykens
Arsenaalstraat 5/14
2000 Antwerpen
moderator Wonen-Politique du Logement
(http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement)

http://www.redweb.be/architectexpert/indexnlcont.htm
Collège National des  Experts Architectes de Belgique - Nationaal College van Deskundigen Architecten van België: http://www.redweb.be/architectexpert/ 

10:59 Gepost door Werkgroep Morkhoven in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.