09-03-13

De Staatsveiligheid houdt onze gegevens 50 jaar bij

Premier.Di-Rupo.grapje.jpg

De Tijd van 6.3.2013 schreef dat Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid,  de regering nu voorgesteld heeft om een koninklijk besluit te publiceren zodat de Staatsveiligheid haar gegevens 50 jaar lang mag bewaren. De inlichtingendienst wil zelfs foute of onjuiste gegevens nog 30 jaar lang kunnen bijhouden.
De algemene beleidslijnen van de Belgische Staatsveiligheid worden bepaald door het Ministrieel Comité voor Inlichtingen en Veiligheid, waarvan Premier Di Rupo de voorzitter is.

Opvallend is dat Winants voorstel volgt op een politiek debat waarin de rol van de Belgische Veiligheid in heel wat dossiers, in vraag werd gesteld. Nadat Premier Di Rupo (PS) en justitieminister Turtelboom tot 'kalmte' aanmaanden, werd het debat echter afgesloten.

Vreemd in deze zaak is ook dat Turtelboom tegenover De Tijd verklaarde dat "de politieke besprekingen nog moeten beginnen" en De Tijd schrijft: 'Het ziet er wel naar uit dat de bewaartermijn van 50 jaar (en langer) er zal komen'.

De politieke besprekingen hebben dus reeds plaatsvonden.

-----

6 maart, 2013

Als u ooit in de databank van de Staatsveiligheid belandt, kan u daar een vijftig jaar in blijven. De inlichtingendienst wil zelfs foute of onjuiste gegevens nog 30 jaar lang kunnen bijhouden. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Wie een geldboete of tot zes maanden cel kreeg, krijgt na drie jaar opnieuw een blanco strafblad. Maar mensen of groeperingen die in de databank van de Staatsveiligheid belanden, zullen daar decennialang in blijven zitten. Alain Winants (foto), de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, heeft de regering immers voorgesteld een koninklijk besluit te publiceren zodat de Staatsveiligheid haar gegevens 50 jaar lang mag bewaren. En als de Staatsveiligheid vindt dat de gegevens na een halve eeuw nog altijd nuttig zijn, mag dat nog langer.

Ook de passage over 'onjuiste, onvolledige of niet ter zake doende gegevens' is volgens De Tijd opvallend. Ook die gegevens, die dus fout zijn of die de Staatsveiligheid niet terecht in handen heeft, wil de Staatsveiligheid toch nog 30 jaar lang in haar databank kunnen bewaren. Dat laatste is ontoelaatbaar, vindt de Privacycommissie. "Als de gegevens fout zijn, moeten ze meteen verdwijnen uit de databank. Daar is de privacywet heel duidelijk over", zegt Eva Wiertz, woordvoerster van de Privacycommissie.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigt dat ze het voorstel van Winants heeft ontvangen. "De politieke besprekingen moeten nog beginnen." Of de minister zelf akkoord gaat met de voorgestelde bewaartermijnen, wil ze niet kwijt. "We moeten het advies van de Privacycommissie nog bestuderen." Het ziet er wel naar uit dat de bewaartermijn van 50 jaar (en langer) er zal komen.

http://www.vandaag.be/binnenland/119051_de-staatsveiligheid-wil-uw-gegevens-50-jaar-lang-bijhouden.html

Commentaren

Minister Turelboom heeft, als justitieminister, als gewezen minister van Binnenlandse Zaken en als Open-VLD-er ongetwijfeld goede contacten met de Staatsveiligheid...

===

Staatsveiligheid en Open VLD

12 februari 2013

Robin Libert, één van de toplui van de Staatsveiligheid, is fractieleider van Open VLD in Mortsel.
De wet bepaalt dat politieagenten niet actief mogen zijn in de politiek. Die wet telt blijkbaar niet voor leden van de Staatsveiligheid. Robin Libert, het hoofd van de dienst Analyse, is fractieleider voor Open VLD in de gemeenteraad van Mortsel.

Libert is volgens de krant De Morgen de stabiele factor binnen de Staatsveiligheid. Terwijl topmannen kwamen en gingen, bleef Libert altijd op post. Als hoofd van de dienst Analyse moet elk rapport bij hem passeren vooraleer het naar topman Alain Winants vertrekt.

Libert zit al langer in de politiek.Tot 2000 was hij schepen van Financiën. Nadien verzeilden de liberalen in de oppositie en is hij fractieleider. Open VLD verloor in oktober 2012 meer dan de helft van zijn kiespubliek in Mortsel. Libert haalde als lijsttrekker amper 207 stemmen.

Volgens De Morgen is Libert ook binnen de veiligheidsdienst niet onomstreden. Zo zouden verschillende werknemers een klacht tegen hem hebben ingediend bij het Comité I en zouden een aantal anderen ontslag hebben genomen omwille van zijn autoritaire stijl van leiding geven. Die leverde hem de bijnaam Gargamel op.

Overigens heeft ook topman Alain Winants een blauw etiket. Winants is momenteel administrateur-generaal ad interim en kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar ook CDH zit op het vinkentouw en wil graag topmagistraat Cédric Visart de Bocarmé op Winants stoel zetten. Dat de top van de Staatsveiligheid totaal gepolitiseerd is doet de vraag naar meer toezicht op de dienst toenemen. Want als politiek benoemde figuren explosieve dossiers over politieke tegenstrevers in handen hebben, kunnen zaken uit de hand lopen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130212_001

Gepost door: Yves | 10-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.