11-03-13

Eretekens voor 'bewezen diensten'

sarko-2L’Ordre de Léopold .jpg

In November 2004 reikte de Belgische Minister van Financiën, Didier Reynders (MR, liberalen), omwille van 'bewezen diensten', het ereteken van Commandeur in de Orde van Leopold uit aan Nicolas Sarkozy die toen nog de Franse minister van Economie, Financiën en Industrie was. 

In 2005 hing Reynders de medaille van Grootofficier in de Leopoldsorde om de nek van een andere goede vriend, de Belgische miljardair Albert Frère. Nicolas Sarkozy en Albert Frère bedisselden onder hun tweetjes hoe de fusie tussen GDF en Suez politiek zou geregeld worden. Frère stemde toe in een splitsing van Suez en Suez Environnement als hij van beide bedrijven aandeelhouder mocht blijven.

Op 10.11.11 benoemde Sarkozy de administrateur-generaal van de Belgische Staatsveiligheid, Alain Winants, tot Ridder van het Légion d'Honneur van de Franse Republiek.

Op 19 juni 2012 schreef De Tijd dat Reynders Jean–Laurent Bonnafé,de administrateur-directeur-generaal van BNP Paribas, het ereteken van Officier in de Kroonorde bezorgde.

====

Sarkozy.reynders-sarkozy.jpg

7 september 2005

Reynders mag naar Sarkozy

BRUSSEL - De Franse regeringspartij UMP gaat vandaag op haar congres luisteren naar de economische recepten van petit belge Didier Reynders (MR).

De uitnodiging kwam van Nicolas Sarkozy zelf. Die is, net als Reynders, voorzitter van zijn centrum-rechtse partij én minister. Reynders combineert sinds vorig jaar het voorzitterschap van de Franstalige liberalen met de post van vice-premier en die van minister van Financiën.

Reynders gaat een rondetafelgesprek aan op het UMP-congres met de voormalige premier Edouard Balladur en Laurence Parisot, voorzitster van de werkgeversvereniging Medef. Waarna Sarkozy de rondetafel zal afsluiten met een toespraak. 

Reynders en Sarkozy zagen elkaar al enkele jaren geregeld op de Europese Ecofin-raden, en er groeide ook buiten de politiek een band. De liberale poulain van Jean Gol wordt graag gezien in het gezelschap van de populaire Sarkozy. Zo kwam Sarkozy naar Reynders' thuishaven Luik om er met hem naar Luik-Bastenaken-Luik te kijken. En reikte Reynders eind vorig jaar nog het ereteken van Commandeur in de Orde van Leopold uit aan het Franse enfant terrible. 

,,Ze kennen elkaar zeer goed, je kan echt van een vriendschapsband spreken'', luidt het in de omgeving van Reynders. ,,Ook politiek zijn er veel parallellen. Hier in België werd hier en daar de vraag gesteld of Reynders niet te veel hooi op zijn vork nam door vice-premier en partijvoorzitter te zijn. Sarkozy is ook de nummer twee van de regering en partijvoorzitter, en hij is populairder dan ooit.'' 

Vandaag wil Reynders het op het congres over zijn voorstel voor een energiecheque hebben. Regeringspartij UMP denkt trouwens ook aan een soort energietoelage voor de Fransen. En voorts: lastenverlagingen die de economische groei opkrikken, dat spreekt. Ook Sarkozy en De Villepin willen die richting uit en halen graag le petit Belge als gast daarvoor naar Parijs. 

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G5SHN12C

------

'Reynders eert BNP-Paribas topman - Reynders bezorgt Jean–Laurent Bonnafé,de administrateur-directeur-generaal van BNP Paribas, het ereteken van Officier in de Kroonorde' :

http://www.openbarebank.be/archives/14709

De commentaren zijn gesloten.